Érdekességek

Papírmentes fogászat

A digitális technika fejlődése a fogászatok körében is egyre nagyobb teret hódít, 2020-ban egy modern fogászat jellemzője, a teljesen papírmentes állapot. Eljött az ideje annak, hogy megszüntessük a papíralapú betegnyilvántartást, a kézzel írott jegyzeteket.

A papírmentes fogászatok könnyebben elérik a szükséges információkat, mivel azok egy helyen vannak tárolva elektronikusan és egy felhő alapú szolgáltatással el is érik bárhonnét. Ezek a fogászatok hatékonyságban messze felülmúlják a hagyományos papíralapú betegnyilvántartást használókat.  Az a rendelő, ahol a betegnyilvántartást, a dokumentálást olyan fontosnak tartják, mint a színvonalas betegellátást, nem nélkülözhet digitális megoldásokat.

Költséghatékony is, mert a fogorvos időt, és ezáltal pénzt takaríthat meg. Sokszor felmerül a kérdés, hogy mennyire biztonságos az, hogy minden adatot a digitális térben tárolunk. Ma már a felhő alapú szoftverek számítanak a legbiztonságosabb megoldásnak, különféle titkosításnak és a biztonsági mentéseknek köszönhetően.

A felhő alapú fogászati szoftverek másik nagy előnye, ami miatt a legtöbb fogorvos nagyon szereti, hogy  akár otthon is lehet munkát végezni, elérheti a titkosított fájlokat.

Papírlapok az íróasztalon berepülnek a számítógépbe, mert ez egy papírmentes fogászat

Papírmentes munkafolyamat

A fogászati munkafolyamat elejétől a végéig való digitalizálása könnyebbé, hatékonyabbá teheti a dolgokat mind a fogorvos, mind a beteg számára.

A kezelésre érkező páciensek, amíg várakoznak addig egy táblagépen kitölthetik az anamnézis lapot, a beleegyező nyilatkozatot, amiket egyből fel is tölt a rendszer a felhő alapú szoftverbe. Ezek a dokumentumok digitális aláírással elláthatóak a fogászati szoftverben. Így amikor belép a beteg a rendelőbe, már kezdődhet is a konzultáció vagy a kezelés.

A páciens digitális kartonja azonnal előhívható, a röntgenfelvételeket meg tudjuk nézni a szoftverből, még digitálisan fel is javíthatóak ezek a gyakran nem a legjobb minőségű képek.  A státusz alapján – amit akár hangvezérléssel felvehetünk – a PlanMaster modern fogászati szoftvere 3D animációt készít, amit a beteg a rendelőben egy nagy monitoron akár meg is tud nézni. A páciens a választható kezelések díjait is láthatja, ha a szoftverünkbe felvesszük az árakat. Természetesen egy digitális fogászati program a beavatkozáshoz szükséges kezelések számát is kiszámolja egyből.

Ezeket a terveket a páciensnek emailben PDF formátumban el tudjuk küldeni, így nyomtatót és festékpatronokat sem kell használni. A Megoldás egyszerre környezetbarát és hatékony. Növeli az elfogadott kezelési tervek számát. A páciens, akár otthon a laptopján vagy a telefonján is meg tudja nézni az árajánlatot, ami még személyre szabott 3D animációt is tartalmaz a várható kezelésről.

Az időpontokról telefonon SMS-ben és/vagy emailben tudja a fogorvos tájékoztatni a pácienst.

A kezelés végén a páciens részére papírmentes e-számlát készíthetünk, amit a rendszer emailben továbbít.

“A digitalizáció már nem a jövő, hanem a jelen!

Megnövelt hatékonyság

A papírmentes fogászat számos előnnyel jár. Növeli a praxis hatékonyságát és jövedelmezőségét, és csökkenti a hibák előfordulásának esélyét.

A digitális eszközök javítják az orvos-beteg kommunikációt, laboratóriumukkal való munkát, vagy éppen egy többszékes fogászatnál a fogorvosok egymás közötti információmegosztását.

Például, ha van egy betege a székben és a következő beteg lemondta a kezelést 20 perccel az időpontja előtt, a fogorvosnak elég a monitorra néznie, ahol láthatja, hogy ezt rögzítette a recepciós. A kezelés megzavarása nélkül folytathatja a beavatkozást a jelenlegi páciensen. Nem kell ez esetben behívni új időpontra.

Előnyök a pácienseknek

Az SMS-ben és emailben kapott időpont értesítések a pácienseknek is rendkívül hasznosak. Könnyű elhagyni a kis cetlit, amire az asszisztens felírta az időpontot, a telefon viszont mindig a zsebében van mindenkinek. A páciensek nem tévesztik el, felejtik el az időpontot, amikor például a következő gyökérkezelésre kell bemenniük a rendelőbe. Az emberekben frusztrációt okoz, az ha valahonnét elkésnek vagy ha valamiről elfeledkeznek. Az automatizált digitális értesítések kiküszöbölik ezt a hibalehetőséget és ezzel elkerülhetjük, hogy a pácienseink esetleg frusztráltan érkezzenek meg az első vagy a soron következő kezelésre.

Tapasztalataink alapján pácienseink igen hálásak a 3D animációkkal alátámasztott implantológiai kezelési tervek ilyen módon történő, könnyen kivitelezhető bemutatásáért.

A digitális dokumentumkezelő is rendkívül kedvelt, sok előnnyel jár a pácienseknek, az anamnézislapok és beleegyező nyilatkozatok váróban való kitöltése kényelmesebb, gyorsabb.

Rendelőben hosszú hajú nő táblagépen digitálisan aláírMi a helyzet a költségekkel

A fogászatok digitalizációja általában nem egy összegben történő kiadás, ami természetesen ösztönző a praxisoknak. Havi részletekben, előfizetés formájában fizetendő, így már gyakorlatilag az első hónapban megtérül a befektetés. Minden hónapban érezhető hogy hatékonyabb a rendelő és így gazdaságosabb is.

Egy papírmentes fogászatnak a “teljes képet” kell látnia ahhoz, hogy meghozza a döntést a digitalizáció érdekében. Nem szabad csak arra az összegre gondolni amit havidíjként átutal.  Arra kell gondolni mennyibe kerül az, ha tehermentesíti a csapatot, ha információk tömegével rendelkezik, ha előre látja a heti és napi menetrendet, ha megnövekszik az elfogadott kezelési tervek aránya, ha elégedett és boldog páciensek hagyják el a rendelőit.

Címkék: , , , · 2020-02-06 · 10:15