Érdekességek

Környezettudatos fogászati praxis

A jövő kulcsa

Mostanság egyre jobban odafigyelünk a klímaváltozásra. Sok cég indít zöld projekteket és ösztönzi az embereket hogy tegyenek a Földért. A fogászati klinikáknál, praxisoknál így egyre elterjedtebb a fenntartható rendelők gyakorlatának bevezetése, a környezettudatos fogászati praxis létrehozása.

Alapvetően hirdetni és pártolni kell a környezettudatos praxisok előnyeit, mivel a fogorvos társadalom közösen igen sokat tehet a környezet megóvásáért. Az emberek ezt értékelni fogják és örömmel kiveszik a részüket abban, hogy jobbá tegyék a világot! Mostanában nagyon trendi “zöldnek” vagy “önfenntartónak” vallani magunkat, népszerű ha az ember környezet tudatossá próbál válni és életvitelszerűen lesz “zöld”.

Az emberek többségében tévképzet alakulhat ki arról, hogy a környezetbarát rendelőben alacsonyabb színvonalú szolgáltatást kapunk, mivel egy relatíve új jelenségről beszélünk. Ezért is fontos, hogy kommunikáljuk a páciensek felé a rendelő értékeit és nézőpontját. Ez megkönnyíti a páciensek szerepvállalását a fenntarthatóság elérésében. Írjuk ki a honlapra és/vagy a váróba, hogy miben nyilvánul meg a rendelő környezettudatossága.

Mit tehetek, hogy az én rendelőm is fenntarthatóbb legyen?

Néhány gyakorlat bevezetésével Ön is elérheti, hogy a fenntartható praxis “címet” kiérdemelje. Összegyűjtöttünk pár tippet, amik közül több olyan is választható, ami könnyen bevezethető a rendelőben:

🍏 Használjon LED izzókat mindenhol és mozgásérzékelős világítást egyes helységekben.

🍏 Használjon Öko (lebomló) műanyag poharakat és nyálkendőt a fogászati rendelőben

🍏 A víztakarékosság szempontjából legalább negyedévente végezzen vízvezeték-rendszerének általános ellenőrzését, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincs-e szivárgás.

🍏 Használjon természetbarát tisztítószereket a rendelőben.

🍏 Ne használjon előre csomagolt illatszereket, inkább váltson újratölthető illatosítóra a váróban és a mellékhelységben.

🍏 Amennyiben lehetséges alakítson ki kerékpártárolót a rendelő előtt és hívja fel a figyelmet a páciensnek, hogy akár kerékpárral is érkezhet a rendelőbe, biztonságosan tudja azt tárolni a kezelés időpontjában.

🍏 Amennyiben lehetséges, telepítsen napelemeket a tetőre, hogy megújuló energiaforrásból fűtse vagy hűtse a rendelőt.

🍏 Használjon intelligens, sokoldalú fogászati szoftvert, így megszűnik a papír- és karton kezelés vagy akár a nyomtatás.

🍏 Használjon felhő alapú fogászati szoftvert, így a a fizikai berendezések száma csökkenthető, a hardverhasználat optimalizálható.

🍏 Alkalmazzon helyi munkaerőt (Ne kelljen az asszisztensnek vagy a recepciósnak messziről bejárni dolgozni.)

Zöld fogorvosi praxisÖsszegzés

Mindenkinek, legyen cég vagy magánszemély, törekedni kell az ökológiai lábnyom csökkentésére. Az emberek figyelmét fel kell hívni arra, hogy mi is történik jelenleg a Földön.  A fogorvos-társadalom is nagy szerepet tud ebben vállani és a folyamatos páciensforgalom miatt sok embert világosíthatunk fel a környezettudatosság fontosságáról.  Az emberek nem fogják bánni az esetleges magasabb árat sem ha megértik, hogy egy nemesebb célra törekszünk és így a jövőben ők is törekedni fognak ugyanerre!

Címkék: , , , , · 2020-01-20 · 09:32